Rinus Verhulst aan het woord

Project engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Yerseke

Rinus Verhulst werkt sinds 2012 als project engineer bij Uticon op de vestiging Yerseke. Na het afronden van zijn studie Werktuigbouwkunde is Rinus als starter bij Uticon aan de slag gegaan in de rol van tekenaar/ junior project engineer. Inmiddels is hij werkzaam als project engineer.

Is dit jouw vakgebied?

Rinus over zijn werk bij Uticon

“Ik werk op dit moment aan verschillende projecten voor twee verschillende klanten: drie dagen per week hou ik me bezig met het engineeren van equipment voor een potgrond fabriek. Dus het ontwerpen van het productieproces en bijbehorende lay-out. Dit vertalen wij naar een pakket van eisen wat we bij een leverancier neerleggen. Vervolgens beoordelen we de offertes, verstrekken we de opdracht en op korte termijn starten we met de uitvoeringsbegeleiding.”

“De overige twee dagen per week werk ik op locatie bij een klant in de zuivelindustrie. Op een vestiging van een grote zuivelfabrikant werk ik als project engineer en neem daar alle voorkomende projecten voor mijn rekening. Dit varieert bijvoorbeeld van het laten ophangen van een luchtbehandelingskast tot het begeleiden van de aanschaf en integratie van een UHT (ultra high temperature) installatie. Ik hou me voor deze klant onder andere bezig met ontwerpen, offertes aanvragen, maken en bewaken van planningen en budgetten. Eigenlijk ben ik vanaf de initiatieffase tot en met oplevering en nazorg betrokken bij de projecten. Dus het hele traject.”

“Op de dagen die ik tussendoor op kantoor werk verricht ik vooral engineeringswerkzaamheden, waaronder opstellen van programma van eisen, tekenwerk (3D, P&ID’s, lay-outs) en rekenwerk.”

Project engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

Ik vind vooral de dynamiek en uitdaging heel leuk. Het is elke keer weer een ander vraagstuk wat ik op moet lossen. Daarnaast het feit dat ik veel te maken heb met klanten en leveranciers en de variatie in het werk. Elke dag is weer een compleet andere dag voor mij. Ik kan nooit zeggen ‘oh nou heb ik vijf dagen hetzelfde gedaan’.”

“Het motiverende aan mijn werk vind ik het om de klant zo tevreden mogelijk te houden. Dus binnen budget de projecten met een zo hoog mogelijke kwaliteit op te leveren. En als dit dreigt mis te gaan, en ik kan een slimme oplossing bedenken waardoor het alsnog lukt, dan haal ik hier nog eens extra motivatie uit.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Ik ben direct na school bij Uticon gekomen als tekenaar/ junior project engineer. Dus de eerste periode heb ik met name tekenwerkzaamheden gedaan. Hoe meer ik ingewerkt was, hoe meer mijn taken werden uitgebreid. Na twee jaar mocht ik als projectengineer op locatie aan de slag bij een zuivelfabrikant. In eerste instantie onder begeleiding van een projectleider en sinds een half jaar doe ik hier de projecten volledig zelfstandig.”

“Ik wil in de toekomst graag nog meer proceskennis opdoen om bijvoorbeeld betere pomp en klepkeuzes te kunnen maken, specifiek toegespitst per product. Deze kennis doe ik vooral op on the job, maar hoogstwaarschijnlijk ga ik dit najaar via Uticon ook een aantal cursussen doen op de HAS.”

De Uticon Food Academy

“Via de Uticon Food Academy heb ik een EHEDG cursus gedaan. Het geleerde uit de cursus kan ik goed toepassen bij de zuivelfabriek. Aandachtspunten van hygiënisch ontwerpen kan ik gelijk meenemen in de projecten bij de klant. Verder worden er kennissessies door de Uticon Food Academy georganiseerd. Hiervan heb ik er al een stuk of acht gevolgd, waaronder de sessies over flowmeettechniek, CE-markering en CIP-reiniging. De kennissessies vind ik heel handig omdat je hier op de aandachtspunten van een bepaald onderwerp gewezen wordt die van belang zijn voor een klantontwerp.”

De Uticon cultuur

“De cultuur binnen Uticon vind ik goed! Het is een flexibele no nonsens club met een instelling van ‘we helpen elkaar’ en ’niet lullen maar poetsen’. Dus geen loze beloftes en niet teveel poespas. Met zijn allen gezellig de schouders eronder.”

Ook werken bij Uticon?