Mieke Van Gasse aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Gent

Mieke studeerde industrieel ingenieur chemie en heeft voor haar start bij Uticon ruime ervaring opgedaan in zowel industriële projecten als in een labo-omgeving.

Is dit jouw vakgebied?

Mieke over haar werk bij Uticon

“De drijfveer om destijds bij Uticon te solliciteren, was vanwege de gelijkenissen tussen de functie van process engineer en mijn vorige werkervaringen. Ik had al lange ervaring in de procesindustrie, dus voor mij voelde het wat als ‘thuiskomen’. Daarentegen had ik nog geen ervaring in de voedingsindustrie, dat was en is voor mij een leuke plus.”

“De uitdaging bij mijn start was vooral het mij eigen maken van de specifieke eigenschappen binnen de voedingsindustrie. Het is een compleet andere industrie met haar eigen ‘geheimen’. Ik heb ondertussen enorm veel geleerd en leer nog dagelijks bij. Dat maakt mijn functie enorm boeiend.”
“Werken als process engineer bij Uticon is heel gevarieerd. Er komen heel wat aspecten aan bod van het analyseren van installaties, tot het begeleiden van commerciële besprekingen met leveranciers. Maar sinds het begin van mijn loopbaan heb ik een stokpaardje. Door jarenlange ervaring in de droge stof industrie en petrochemie, heb ik een verregaande basis aan explosieveiligheid meegebracht naar Uticon. Ik werk dan ook bij één van onze klanten als ATEX expert. En dankzij Uticon mag ik me hierin verder specialiseren via een Masteropleiding ATEX.”
“De ATEX-regelgeving of ‘Atmosphères explosives’ omvat de richtlijnen waaraan zowel fabrikanten als werkgevers moeten voldoen om het ontstaan van gevaarlijke explosieve atmosferen uit te sluiten of de gevolgen ervan te beperken. Voor een lopend project, waar reeds verschillende Uticonners aan meewerken, was de klant op zoek naar ondersteuning op het gebied van explosieveiligheid. In het begin was het een uitdaging om de nieuwe installatie ATEX-compliant te maken. Ondertussen is het project uitgegroeid naar de analyse van het hele bedrijf. De grootste technische uitdaging aan dit project is om de bestaande installatie te analyseren. De installatie dateert van vóór het begin van de ATEX regelgeving i.v.m. stof in 2003. Explosieveiligheidsdocumenten, zoneringsplannen, risicoanalyses, hier word ik enthousiast van. Niet zozeer van het analyseren wat er mis kan gaan, maar eerder van het zoeken naar oplossingen. Naast ‘hoe het zou moeten’ voorstellen aan de klant, ook meedenken aan ‘hoe het technisch en financieel haalbaar is’ voor de klant om de veiligheid te kunnen blijven garanderen.”

Process engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

“Geen dag is dezelfde. Ik ben betrokken bij verschillende projecten wat zorgt voor enorm veel variatie. Een werkweek kan op die manier soms chaotisch zijn, maar net uit die variatie haal ik mijn motivatie. Omdat elke dag anders is, ondervind ik geen sleur. Ik kom in contact met verschillende mensen, bedrijfsculturen, werkmethodieken, productieprocessen en tenslotte projectlocaties. Dat vind ik leuk en uitdagend.”

“Ook de sfeer bij de collega’s is zeer aangenaam. Sommige collega’s zijn meer on site aanwezig en zien we iets minder. Toch is het precies of we elkaar al heel lang kennen. Het klikt echt met de collega’s.”

Over de Uticon Food Academy

“Bij Uticon krijg je kansen en mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en te verdiepen in bepaalde materie. Zo heb ik een externe Masteropleiding ATEX en incompany training HAZOP gevolgd. Deze opleidingen hebben al veel bijgedragen aan mijn eigen ontwikkeling.”

Wat zijn je ambities?

“Dankzij de Masteropleiding ATEX raak ik nog meer vertrouwd in de materie, ik krijg vertrouwen van de klant en mag zelf doorslaggevende beslissingen nemen. Ik wil graag mijn expertise binnen ATEX nog verder uitbreiden en op dit domein meer ervaring opdoen.”

Hoe ervaar je de Uticon cultuur?
“Er heerst een enorm open sfeer. Je kan zo naar iemand stappen om vragen te stellen, zelfs al ken je die collega minder goed. Ook de collegialiteit vind ik bij Uticon terug. In projecten sta je er niet alleen voor, we helpen en ondersteunen elkaar en er is geen onderlinge jaloezie.”

Ook werken bij Uticon?