Carry Schoofs aan het woord

Process engineer, Werktuigbouwkunde & procesinstallaties, Eindhoven

Carry Schoofs werkt sinds 2014 als process engineer bij Uticon op de vestiging Eindhoven. In het verleden heeft ze procestechnologie gestudeerd aan de HTS, waarna ze verschillende banen heeft gehad waar ze zich bezig hield met procesoptimalisatie.

Is dit jouw vakgebied?

Carry over haar werk bij Uticon

“Als je een willekeurige werkdag neemt hou ik me met veel verschillende dingen bezig. Vaak is er projectinhoudelijk overleg tussen collega’s of met de projectleider. Ik heb ook geregeld klantcontact en ga hiervoor als het nodig is naar de klant toe. Verder houd ik me onder andere bezig met massa + energie balansen, drukvalberekeningen, flowdiagrammen en het uitzoeken van diverse zaken zoals bijvoorbeeld uitzoeken welke onderdelen nodig zijn voor een dilute poedertransport met verschillende zendvaten."

"Op dit moment werk ik aan de basic engineering van een project gerelateerd aan de zuivelindustrie. Dat houdt in dat alle onderdelen van het nieuw te bouwen proces uitgewerkt worden. Alle componenten, apparaten en leidingen worden gespecificeerd en beschreven. Verder worden alle utilities bepaald. De “as is” situatie wordt in kaart gebracht en er wordt bepaald wat er aanvullend nodig is. De eventuele uitbreidingen worden vervolgens gespecificeerd.”

Process engineer werktuigbouwkunde en procesinstallaties aan het woord

Wat maakt werken bij Uticon zo leuk?

Wat ik zo leuk vind aan het werken bij Uticon is dat het werk concreet is. Je maakt/ ontwerpt iets wat uiteindelijk ook gebruikt/ gebouwd gaat worden. Verder vind ik het heel leuk dat je samenwerkt met verschillende disciplines. Door samen te werken met andere disciplines leer je namelijk om bij het ontwerpen van een proces ook rekening te houden met het gebouw. Samen lever je een product op. Ik leer bijna elke dag wel weer iets nieuws. Dat komt omdat de processen zo variëren. Het proces beschrijven van mouterij en daarna het vervangen van een watertank tbv een CIP installatie. Elke keer de uitdaging om het op te lossen. Dát is zo leuk!”

De Uticon Food Academy in de praktijk

“De kennissessies die door de Uticon Food Academy gegeven worden vind ik erg interessant en hier heb ik veel van geleerd. Deze worden gegeven door collega’s of leveranciers. Van collega’s leer je over ervaringen in het veld en leveranciers vertellen je over de nieuwste producten. Zo blijf je up-to-date. Ik heb bijvoorbeeld de cursus EHEDG- hygiënisch ontwerpen gevolgd. Deze geeft veel handvaten om een proces zo te ontwerpen dat men veilig kan produceren. Daarnaast heb ik onder andere ook een kennissessie over stoom gevolgd. Wat ik tijdens deze sessie geleerd heb over de opbouw van een stoomsysteem heb ik toegepast bij het advies aan een klant voor een stoomsysteem.”

De Uticon cultuur

Op de vraag hoe Carry de sfeer binnen Uticon ervaart, gaat haar duim omhoog. “Het is een hele open en informele sfeer. Daarnaast is de collegialiteit groot. Als je een collega iets vraagt zal deze je altijd helpen. Ik voelde me meteen thuis toen ik hier kwam werken.”

Ook werken bij Uticon?