Productieproces visverwerking omgewenteld

Marine Harvest Pieters, Brugge (BE)

Als onderdeel van ’s werelds grootste seafood concern (Marine Harvest groep) is Marine Harvest Pieters marktleider binnen België in vis, schaal- en schelpdieren. De belangrijkste activiteit in Brugge is het verpakken van verse vis in consumenteneenheden. Al deze producten worden op dagelijkse basis geleverd aan de grote retailers. Om dit te verwezenlijken, hebben ze een zeer efficiënt productie- en logistiek apparaat nodig; de Pick&Place-installatie is hier een onontbeerlijk onderdeel van. Uticon heeft het Pick&Place-project begeleid in al haar facetten.
Logo Marine Harvest Pieters
“We hebben het als zeer prettig ervaren dat Uticon het woord overnam naar de leveranciers toe. Dit was boven verwachting. Daarnaast stonden we te kijken van de vlotte inwerkingstijd; deze was heel kort. De visindustrie is geen gemakkelijke business en ondanks dat heeft de senior projectmanager van Uticon de dossierkennis heel snel opgevolgd.”


Filip Vandecaesbeek

project engineer Marine Harvest Pieters

Prestige

Het Pick&Place-project wordt gezien als een waar prestigeproject binnen Europa. De hoofddoelen van het project zijn efficiëntieverhoging en capaciteit opdrijven binnen de MAP (Modified Atmosphere Packaging)-productie. Het is een ingrijpend project omdat het een ware omwenteling in de productie betekent. Er wordt gezorgd voor zo efficiënt mogelijke verpakkingslijnen. De automatische aanvoer van de lege kratten naar de robotcellen en de automatische afvoer van de gevulde kratten naar de koeling is één van de uitdagingen in het Pick&Place-project. Een grote diversiteit aan producten wordt tegen de klok gemaakt, verpakt en verstuurd, waardoor de productieplanning niet zo eenvoudig is. De installatie houdt rekening met een veelvoud van verpakkingsconfiguraties zowel in schaaltjes, kratten, als stapelpatronen. 

Specialist ter plaatse

Uticon heeft vanuit de verschillende disciplines bijgedragen aan dit project. Allereerst lag de focus op de invulling en integratie van de vrij grote installatie in de productie. Een aantal verbeteringen in de lay-out en algemene concepten waren noodzakelijk. Er is gekozen voor volledige integratie van de Pick&Place-installatie binnen de bestaande informatiesystemen zodat de aansturing van orders en de terugmeldingen van de installatie volledig automatisch kan verlopen. Als onderdeel van het projectmanagement zijn de contacten met zowel de leverancier van de installatie als met de verschillende afdelingen binnen de organisatie van Marine Harvest Pieters zeer belangrijk en essentieel.

Informatiesessies

Het verbeteren van de ergonomische werkomstandigheden voor de medewerkers was een belangrijk onderdeel van het project. Tijdens informatiesessies is het project diepgaand toegelicht. Op deze manier werd zo goed mogelijk voorzien in de informatiebehoefte van de medewerkers.

Quote

“We hebben de samenwerking met Uticon als vlot ervaren. Er vond onderling veel afstemming plaats. Het was in dit project belangrijk dat zowel onze engineer als de senior projectmanager van Uticon op de hoogte waren van de details van het project. Er werd hieromtrent voortdurend gecommuniceerd. Zodra we een soortgelijk project hebben, gaan we zeker weer Uticon inschakelen.”

Alain Bockstaele

plant manager Marine Harvest Pieters

www.pieters.be

Diensten

  • Advies

Expertises

  • Industriële automatisering & informatisering
  • Logistiek

Projectfases

  • Definitie
  • Ontwerp
  • Realisatie
  • Oplevering
  • Nazorg