Voldoende bewust van food defense?!

Publicatiedatum: 20 april 2018 00:00
18 Uticonners volgden de kennissessie Food Defense. Een kennissessie over het beschermen van producten tegen opzettelijke besmetting, want helaas komt het voor dat producten met opzet besmet worden om schade toe te brengen aan de consument, het merk of de branche. Reden genoeg om op de hoogte te zijn van potentiële gevaren, zodat we de mogelijke gevolgen hiervan kunnen herkennen en aanpakken bij onze klanten. De kennissessie werd verzorgd door N&S Quality Consultants in samenwerking met hun partner Securitas.

Actuele regelgeving

Dion Bell, senior projectengineer bij Uticon en één van de cursisten vertelt: “In 2014 heb ik een project Food Defense binnen een Food productiebedrijf uitgevoerd, dus ik was deels op de hoogte en was benieuwd naar de huidige status van de regelgeving rondom Food Defense."

"Het eerste deel van de kennissessie werd door Mathijs Brink van N&S Quality gegeven en ging vooral over de ontwikkelingen rondom de huidige regelgevingen GFSI, BRC, IFS en HACCP m.b.t. Food Safety, Food Defense en Food Fraud. De voorbeelden gaven een duidelijk beeld wat te verstaan onder het bewust saboteren van de Food safety. Het tweede deel werd door Michel van Dijkhuizen van Securitas gegeven, hier kwam hoofdzakelijk de wijze van beveiligen aanbod, waarbij, gekeken naar de toekomst, steeds meer het voorspellend vermogen voor bedreigingen een rol gaat spelen. Het is aan te raden de beveiligingszones binnen een Food productiebedrijf, welke geadviseerd worden voor het beveiligen van het productieproces, deels overeen te laten komen met de hygiëne zoneringen, zodat geen onnodige barrières opgebouwd worden voor het personeel.”

Productbescherming

Mathijs Brink van N&S Quality en Michel van Dijkhuizen van Securatis: “Tijdens deze training hebben we drie onderwerpen behandeld:

  • Onderdeel A: update voedselveiligheidsstandaarden
    Food Defense is een onderdeel komend voort uit de eisen vanuit de voedselveiligheidstandaarden. Naast een HACCP plan dien je tegenwoordig als levensmiddelenbedrijf ook een TACCP (food defense) en VACCP (food fraud) plan te hebben. Met als gevolg dat bedrijven hier op zoek gaan hoe kunnen we het gevaar van food defense verkleinen of elimineren. Daarnaast hebben we gesproken over de komende veranderingen in de verschillende standaarden. Hierbij kan gedacht worden aan IFS food versie 6 naar 6.1 en BRC food van versie 7 naar 8!
  • Onderdeel B: food defense (theorie) 
    Zoals hierboven aangegeven dient een bedrijf een TACCP (food defense) plan te hebben. Om vanuit de praktijk (Uticon) er iets over te kunnen zeggen is het goed dat je de principes kent achter het opzetten van een TACCP plan. Wat is de kans dat een levensmiddelenbedrijf in aanraking met malversaties? 
  • Onderdeel C: food defense (praktijk)
    In het laatste onderdeel hebben we gekeken naar de technische mogelijkheden om bedrijven te helpen met de invulling van food defense. Waarbij onderstaand plaatje duidelijk niet bijdraagt aan een goede invulling geven aan food defense.
Wanneer we terugkijken naar de trainingen hebben wij de cursisten het begrip en invulling van food defense kunnen bijbrengen. Wat wij graag willen meegeven is: blijf kritisch kijken naar mogelijk sabotage/ terroristisch bedreigingen. En ga vervolgens op zoek naar een zo goed mogelijk oplossing voor je klant."


Interesse in Uticon?

Wil je meer weten over advies- en ingenieursbureau Uticon? Vul het contactformulier in en wij zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk contact met je wordt opgenomen.