Efficiëntieslag productieproces

Hessing wilde uitgroeien naar de top drie positie van groente- en fruitverwerkers binnen de Benelux en aangrenzende landen. Om dit te realiseren werden de krachten gebundeld en werd een efficiëntieslag gemaakt in de productie. Uticon heeft voor de verbouwingsprojecten een projectleider geleverd die het projectmanagement (projecteisen, lay-outstudies, budgettering en -bewaking, tijdsplanningen, e.d.), de engineering en waar nodig, de adviseursrol invulde.

Logo Hessing
Opdrachtgever:
Periode:
2015-2020
Opdracht:
Efficiëntieslag productieproces

Omschrijving project

Hessing locatie Zwaagdijk focuste zich op het verwerken van grote volumes groenten verwerken, waar Helmond de specialiteitenfabriek wilde worden voor onder andere maaltijdsalades en rauwkostsalades. Uticon heeft hiervoor de projectleider om de gehele verbouwing van de locatie Helmond te begeleiden. Het verbouwen van de vestiging Helmond bestond uit twee fases; fase 1 bevatte alle producten op het gebied van groenten en maaltijdsalades. Hier is anderhalf jaar aan gewerkt. Fase 2 bevatte het overzetten van de sappen en fruitproductie, die eerder nog werden geproduceerd in Uden en Maasbree.

De uitdaging

Allereerst probeerden we de logistiek te doorgronden. Er vonden verschillende processen plaats en we kregen te maken met verschillende productielijnen in verband met de verscheidenheid aan producten. Vervolgens werden de logistieke stromen opnieuw ingedeeld. Er is bijvoorbeeld een ruimte gemaakt door sandwichwanden te plaatsen in een productiehal om enerzijds een high care hal voor de maaltijdsalades te realiseren en anderzijds een intern transportsysteem op te kunnen stellen. We hebben een brandmuur moeten doorbreken en een wasstraat moeten verplaatsen om een toegangsgang naar de high care afdeling te kunnen maken. Er zijn drooglijnen gesloopt om een mengafdeling te realiseren, de acculaadruimte van heftrucks is verplaatst voor een diepvriesruimte en er is ruimte gemaakt in de productiehal om een intern transportsysteem te realiseren.

Ook vonden er kleinere aanpassingen plaats, zoals het plaatsen van high care roestvrijstalen liften ter vervanging van heftrucks, het realiseren van een ompakruimte omdat er geen verpakkingsmateriaal (o.a. karton) in de high-care ruimte mag komen en het verplaatsen van tijdsregistratiesystemen om in te klokken per afdeling. Ook is er een nieuwe, grotere ruimte voor de Technische Dienst gebouwd waar onder andere de messen geslepen worden, mallen worden hersteld en storingen aan bijvoorbeeld snijmachines en transportbanden worden opgelost. Je moet werken met de ruimte die je hebt. Productielijnen moesten aangepast worden om ze in de nieuwe ruimtes te kunnen plaatsen. U-opstellingen werden omgetoverd naar lange lijnen en andersom.

De oplossing

Hans Hessing, directeur Operational Excellence Hessing: “Meerwaarde van Uticon aan dit project was de ervaren projectleider die van wanten wist en het project van A tot Z kon regelen en organiseren. Zowel in het veld met productie, technische dienst, toeleveranciers, architect, en dergelijke, als ook op gebied van financiën en planning.”

“Uticon weet wat er in de productieomgeving van levensmiddelen speelt op het gebied van regelgeving, hygiëne, high, medium en low care zaken; zaken die in onze productieomgeving op de eerste plaats komen. Wij ervaren de samenwerking met Uticon als zeer goed. Flexibiliteit van de organisatie t.a.v. inzet van medewerkers, flexibiliteit in de periode van inzetbaarheid en ook administratieve zaken (urenstaten, facturen, e.d.) heeft Uticon goed geregeld.”

Hans Hessing
directeur Operational Excellence Hessing

Een keer verder praten over uw project of uitdaging?

Mark Horvers

business development manager
m.horvers@uticon.nl
+31 88 20 11 704

Een keer verder praten over uw project of uitdaging?

Neem contact op